Warsztaty kulinarne
7 października w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim zostały zorganizowane warsztaty i pokaz kulinarny, których celem była promocja dolnośląskich produktów regionalnych. Inicjatorem warsztatów była Agencja Rynku Rolnego.
W pokazie uczestniczyły: kl. I technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kl. II i III w zawodzie technik hotelarstwa.
Przepyszny schab z warchlaka aromatyzowany trawą żubrową czy grillowany ser kozi na bukiecie sałat z kiełkami słonecznika to tylko niektóre specjały przygotowane przez Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni Hotelu HP Park Plaza. W przygotowaniu tych przysmaków swój udział mieli także uczniowie z naszej szkoły. Pan Zbigniew Koźlik udzielał im cennych wskazówek i przekonywał, że potrawy skomponowane ze specyficznych produktów, charakterystycznych dla naszego regionu, mogą być wspaniałą wizytówką Dolnego Śląska.
Nikogo nie trzeba było namawiać do degustacji wspaniałych przysmaków. Wszystkie dania były bardzo smaczne oraz ciekawie podane.
Każdy uczestnik otrzymał pamiątkę od szefa kuchni - przewodnik kulinarny wydany przez Agencję Rynku Rolnego.