I POWIATOWY KONKURS „Z GASTRONOMIĄ ZA PAN BRAT”
W dniu 26 kwietnia 2018 roku odbyła się I edycja konkursu powiatowego „Z gastronomia za pan brat”. Tematem przewodnim była kuchnia włoska. W konkursie wzięło udział 8 zespołów dwuosobowych z 4 szkół. Patronat nad konkursem objęli Pan Starosta Strzeliński Marek Warcholiński i Pani Burmistrz Miasta i Gminy Strzelin Dorota Pawnuk. Konkurs składał się z trzech części: testu, zadań praktycznych i części finałowej, w której uczestniczyły cztery najlepsze drużyny.
Wyniki konkursu:
I miejsce - Emilia Zawłocka i Filip Schűtterly - Szkoła Podstawowa im. Piastów Śląskich w Wiązowie
II miejsce - Wiktoria Andruszków i Katarzyna Raba - Gimnazjum Dwujęzyczne w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Strzelinie
III miejsce - Barbara Czarna i Anna Hołowata - Szkoła Podstawowa im. Piastów Śląskich w Wiązowie
Najlepszy wynik w teście uzyskała Barbara Czarna ze Szkoły Podstawowej im. Piastów Śląskich w Wiązowie.
Nagrody w konkursie ufundowali:
- Starostwo Powiatowe w Strzelinie
- Gmina Strzelin
- dr Jacek Rajewski Małopolska Hodowla Roślin Sp z o.o.
- Strzelińskie Centrum Sportowo-Edukacyjne Sp z o.o.
- Rada Słuchaczy Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim
Serdecznie dziękujemy sponsorom a wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy.
W trakcie konkursu ( po zadaniach praktycznych) odbył się pokaz kulinarny w wykonaniu Jakuba Ożóga – uczestnika programu MasterChef Junior. Jakub przygotował potrawę charakterystyczna dla kuchni włoskiej – mule tiagatelle.